Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Beszél a papagáj!

2018/09/27. - írta: AraPapagaj.Hu

A papagájok beszédkészsége egy igazi legenda. Rengeteg sztereotípia és történet kering róla, van amelyiknek több, van amelyiknek kevesebb az alapja. Egy biztos: a papagájok kiváló hangutánzó képességgel rendelkeznek és ez nagyon sokszor az emberi beszéd teljesen élethű utánzásában jelentkezik. Az okosabb fajok, és az ara papagáj ilyen, az egyes szavakat, sőt mondatokat képesek szituációkhoz társítani és a megfelelő időben, helyzetben mondani őket. Sok helyen hallani a témában, hogy a hím papagájok könnyebben megtanulnak beszélni, és ez talán igaz is. Ami viszont biztos igaz, hogy az egyedülálló madár jobban tanítható (bár az egyedüli papagáj tartása nem ajánlott, jobb, ha van neki társa, beszélni úgy is megtanul és nem lesz depressziós a sok egyedülléttől).

 

A papagájok sok mindent maguktól is eltanulnak, különösen a nagytestűek. Az arák, jákók esetében egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a papagáj tanítás nélkül, autodidakta módon megjegyez szavakat, és egyszer csak kitör belőle a tudás és beszélni kezd. Tudatos tanítás esetében célszerű olyan szavakkal kezdeni, amiket a madár a saját nyelvén beszélve is majdnem kimond. Az aráknál például a jellegzetes "aaaa-raaa" szóból nagyon könnyen megtanítható kezdésnek a "hello". A hullámos papagáj esetében egy a varázsszó a "gyuri", amit a saját nyelvükön beszélve is rengetegszer majdnem kimondanak minden nap.

20171019_184431.jpg

A tanítási folyamat során célszerű a kimondott szót eseményhez kötni, például amikor belépünk a helységbe, ahol a papagáj van, mehet neki egy "hello", ezzel megtanítjuk köszönni. Bizonyos zajok, például a porszívó vagy a hajszárító, képesek beszédre ingerelni az arákat, érdemes tehát fülelni, amikor ezeket a berendezéseket használjuk. A beszédtanítás sok időbe telik és a siker sohasem garantált. Ha több papagájt tartunk, van rá esély, hogy a legokosabb tőlünk tanul meg szavakat, amiket aztán ismételget és így megtanítja rá a többieket is.

20171023_162646-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr1014266719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása