Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Papagájok kánikulában

2019/05/04. - írta: AraPapagaj.Hu

Az óriáspapagájok a trópusokról származnak, ezért sokan esnek abba a tévedésbe, hogy akármekkora hőséget képesek tolerálni. Ez nem teljesen igaz, ezért a hamarosan beálló, az ember számára is megterhelő időjárásra érdemes előre felkészülni. A természetben ők valóban sokat vannak melegben, de a tűző nap és a rekkenő hőség elől el tudnak bújni eredeti élőhelyükön, Dél-Amerika őserdőiben. A lakásban vagy röpdében tartott ara papagájnak ugyanígy szüksége van a lehetőségre, hogy elbújhasson a tűző nap sugarai elől, mert a hőguta őt is fenyegeti.

papagaj-kanikula-1.jpg

Néhány egyszerű intézkedéssel megvédhető a papagájegészség. Mire kell tehát figyelni, ha beüt a nyári meleg?

1, Ne hagyjuk túl sokáig a napon a papagájt. A D-vitamin miatt ezeknek az állatoknak folyamatosan természetes, szűretlen (tehát nem ablaküvegen át érkező) napfényt kell kapniuk, ezért sokan kirakják őket ketrecestől a napra, vagy eleve olyan kerti röpdét építenek nekik, ahol kapják a napot. Lényeges, hogy a madárnak mindig legyen lehetősége félrevonulni az árnyékba. Ő pontosan érzi, mikor volt elég a napfürdő.

papagaj-kanikula-3.jpg

2, Az ivóvíz kiemelten fontos ebben az időszakban. A felületes szemlélő azt gondolhatja, a papagáj nem is iszik, de ez nem igaz. Isznak ők, csak ritkábban. Kánikula idején lényeges a friss és elérhető ivóvíz. A folyadékbevitelt ilyenkor rostos zöldségek és nagy nedvességtartalmú, szezonális gyümölcsök (pl dinnye) etetésével lehet kiegészíteni.

papagaj-kanikula-4.jpg

3, A fürdési lehetőségnek sok papagáj örül. Az arákat be lehet tenni akár a zuhany alá is, a kisebbek kaphatnak fürdőtálat langyos vízzel, a hullámosok szeretik a vizes salátalevél-fürdőt, és az összes faj örömmel veszi, ha növényspriccelővel meglocsolják. A fürdés segít elviselni a forróságot, és a tollakra is jó hatással van.

papagaj-kanikula-2.jpg

4, A klíma használata a papagáj közelében kerülendő. A benne lévő mérgező anyagok még egy rendszeres takarított klímaberendezés esetében is veszélyesek a madárra nézve, másrészt nagyon rosszul viselik a huzatot is. Emiatt az ablakot is csak úgy szabad kinyitni, hogy a madarat ne érje a huzat.

Aki élőben is szeretne papagájokat látni, az ország legnagyobb madárbörzéjén, a Nyitrai kisállatvásár és börze 2019 rendezvényén nézelődhet és vásárolhat is egész nyáron!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr6014803874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Provokat Úr 2019.05.06. 05:51:06

Ja, és a jegesmedvéknek meg fűtsünk télen, nehogy megfázzanak!
süti beállítások módosítása