Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Zoonózis: mit kell tudnia a gazdinak?

2021/04/06. - írta: AraPapagaj.Hu

A zoonózis egy kedves hangzású, ám borzalmas jelentéssel bíró szó: az állatoktól az emberekre átterjedő betegségek gyűjtőneve. A jelenlegi is tomboló koronavírus idején a fogalom már jóval többek számára ismert, mint azelőtt. A papagájláz néven ismert pszittakózis is egy ilyen zoonózisos betegség, amely madaraktól átjuthat hozzánk, gazdikra is. Szóval mi is ez? Mennyire komoly? Hogyan tudjuk megakadályozni? Kezdjuk a rossz hírekkel. Madarakon, nem megfelelően vagy későn kezelve végzetes lehet, és ugyanez a helyzet az ember esetén is. A jó hír az, hogy ez nem egy gyakori betegség.

psittacosis-3.jpg

Az Egyesült Királyságban évente legfeljebb 50 emberi esetet jelentettek az elmúlt években. A fertőzés terjedése elleni óvintézkedések általában eredményesek, és mivel az óvintézkedések alapja a megfelelő higiénia megkövetelése, ezért közvetetten a papagájápolás egyéb szempontjainak is kedveznek. Valójában ettől függetlenül is mindig a lehető legjobb higiénia elérésére kell törekedni, ami csak lehetséges, a papagájláz elkerülése már csak ennek a hozzáállásnak egy pozitív következménye.

psittacosis-2.jpg

A beltéri, lakásban vagy madárházban tartott papagájok valószínűleg nem, vagy csak minimálisan érintkeznek baktériumokkal. De itt van néhány tény és irányelv arra a ritka esetre, amikor ez mégis előfordul. A papagájlázat okozó baktériumok különböző törzsekkel rendelkeznek, a leggyakoribb Chlamydia psittaci néven ismert. De nemcsak a papagájok (psittacének) képesek továbbadni a baktériumokat, hanem más madarak, galambok, kacsák, pulykák is. Ezért a kint tartott papagájok esetében:

psittacosis-1.jpg

1, kerülni kell a találkozásuk lehetőségét más madárfajokkal
2, ha baromfit is tartunk mellettük, nem szabad ugyanabban a cipőben közlekedni az élőhelyek között és kezet is kell mosni, mielőtt átmegyünk
3, távozáskor is mindig kezet kell mosni
4, a takarmányt nem szabad olyan helyen hagyni, ahol vad madarak is hozzáférhetnek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr4516492348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása