Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Kell-e állatorvos?

2020/03/10. - írta: AraPapagaj.Hu

Sok madártartóban csak orvosmentes évek eltelte után merül fel a kérdés: vajon nem kellene-e felülvizsgálatra, oltásra vagy hasonlóra vinni a papagájt? Nem mulasztott-e el valamit? A papagájoknál nincs szükség időszakos orvosi vizsgálatra és oltásokra sem. Sokuk úgy éli le az életét, hogy sose látja orvos. Ennek ellenére aki ara papagájt tart, az jól teszi, ha kialakít egy legalább kontaktszintű kapcsolatot egy állatorvossal.

kell-e-allatorvos-1.jpg

Már csak azért is érdemes egy kicsit előre menekülve keríteni egy orvost, mert egy ilyen madarat baj esetén nagyon macerás elvinni a rendelőbe, ezért szerencsésebb találni valaki olyat, aki házhoz jön (belőlük találni néhányat a neten is). Ők afféle mobil állatorvosok, nem rendelőben dolgoznak, hanem kimennek a megadott címre. Ez viszont egy szelektív dolog, mert közülük nem mindenki vállal egzotikus madarakat, többen "csak" a kutya-macska vonalon mozognak, ergo mindenképpen lesz egy kis kutakodás, mire sikerül találni valakit, aki közel is van, és vállal papagájt. Meg kell őt invitálni egy általános ránézésre, és megbeszélni vele, hogy baj esetén hívható. Ezeket a hatalmas madarakat mindenhogyan kényelmetlen vinni, és a rendelő idegen környezete igen komoly stresszt is okoz nekik, megeshet, hogy rátámadnak az orvosra. Ismerős környezetben ennek kisebb a veszélye.

kell-e-allatorvos-2.jpg

Sokan választják a gyűrűs jelölést helyett-mellett a chippel történő azonosítást, ezt már Magyarországon is el lehet végeztetni (a CITES kategóriák alá eső madarak esetében, mint amilyen az ara papagáj is, a zárt gyűrű kötelező tartozék, chippel nem lehet kiváltatni). Ezt a beavatkozást a legtöbb állatorvos el is tudja végezni.

kell-e-allatorvos-3.jpg

Igazán komoly betegség esetén felmerülhet a kórházi kezelés is, ilyen esetre leginkább a budapesti Exo-Pet rendelő egzotikus részlege van felkészülve, őket érdemes felkeresni. A kisebb időszakos beavatkozások, mint például a körömvágás, háznál is elvégezhetőek (de ezt a legjobb megelőzni azzal, hogy a papagájnak megfelelő mászási lehetőséget biztosítunk, amitől a köröm lekopik, így nem szükséges vágni).

kell-e-allatorvos-4.jpg

Mivel ezek a madarak a természetben zsákmányállatok, génjeikben hordozzák a különféle betegségek elrejtésének képességét, hiszen így javultak a túlélési esélyeik (a ragadozók előszeretettel választják ki a csordából a legyengülteket). Ezt a tulajdonságukat a háziasítás során sem veszítették el, ezért érdemes megtanulni, mik egy egészséges papagáj kinézetének, viselkedésének a tünetei, és ha ezektől eltérőt kezdünk el tapasztalni, szükséges lehet egy állatorvosi vizsgálat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr8615513866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása