Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Testbeszéd

2019/07/31. - írta: AraPapagaj.Hu

Az állatokkal bizony nem egyszerű szót érteni. A kutyák terén már komoly múltja van a trénerkedésnek, elég csak César Millán kutyakiképző népszerűségére gondolni, aki hamarosan elő is ad nálunk. Örömteli dolog, hogy a papagájok világában is megjelentek az első "viselkedésdoktorok", Michael Sazhin, aki a neten Papagájvarázsló néven nyomul, illetve a szabad repülést népszerűsítő oktató, Chris Biro már egyre népszerűbbek a tengerentúlon.

Idehaza még nem büszkélkedhetünk hasonló sztárokkal, talán Németh Nelli utazó papagájkiállítása az egyetlen, ahol ez nyomokban fellelhető, és idomított ara papagájokkal fotózkodhat a nagyközönség.

dscn7114-696x522.jpg

Szerencsére a nevelés alapjait házilag is el lehet sajátítani, illetve léteznek magyar nyelvű leírások és egészen komoly könyvek is a madárnevelésről. Az egyik legfontosabb, amit meg kell tanulni, és aki ebben ügyesen eligazodik, annak félig már nyert ügye van, az a testbeszéd. Ez a gyakorlatban az érzelmi állapot mozdulatokon, gesztusokon keresztül történő tudatalatti leképezése. Tapasztaltabb gazdik a papagáj arckifejezéséről megmondják, hogy éppen milyen hangulatban van. Aki ezt a gesztusképet megtanulja értelmezni, annak sok kellemetlenségtől sikerül megszabadulnia, nem lesz része például egy jókora papagájcsípésben, mert rossz pillanatban akar madarat simogatni

Az ara papagájoknál egy látványos példa a testbeszédre az arcrész elszíneződése. Ha az ember közeledésére a pofa színe pirosra vált, ajánlatos békén hagyni a madarat, mert szinte biztos, hogy támadni fog. A papagájok hangulata erősen ingadozó, a testbeszéd pedig sokat elárul a pillanatnyi állapotukról. Mivel kifejezetten kezdeményezőek, ezért amelyikük társaságra vágyik, az magától is oda fog menni a gazdájához, vagy legalábbis közeledni fog felé. Az elhúzódás pont az ellenkezőjét jelenti.

20190323_064550.jpg

Mivel mindegyikük egy külön egyéniség, ezért a jelek nagy részét egyedileg kell kitapasztalni. Ami még általános, fajokon átívelő pozitív előjel, az a nyújtózkodás és a tollborzolás utáni megrázkódás, ezek a legtöbb esetben a kíváncsiság és a nyitottság jelei. Az állandóan felborzolt tollak és a félrenéző, elfordított fej ennek ellenkezőjét fejezik ki, ilyenkor a papagáj inkább szeretne egyedül lenni és pihenni.

20180412_160447.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr4614989038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása