Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Hormon-horror

2019/04/02. - írta: AraPapagaj.Hu

A tavasz közeledtével felpezsdül az állatvilág, előtörnek a szaporodási ösztönök az arra megérett egyedeknél. Ez alól az otthon tartott papagájok sem lehetnek kivételek, az ő viselkedésüket is megváltoztatja ez az időszak, sokszor a felismerhetetlenségig. A jelenségnek leginkább a tenyész-vagy ivarérett korba lépő papagájok vannak kitéve. A két időpont elkülönül, az aráknál az ivarérettség 4-5, a tenyészérettség 7-8 éves korban következik be. Mindkettő jelentős belső valamint viselkedésbeli változásokkal jár. Ezekre jobb felkészülni annak, akinek a papagája ebben a korban van. Más, kisebb fajokat ugyanúgy érintenek ezek a változások, de az érettség ott általában hamarabb bekövetkezik, ezt az adott fajra vonatkozóan ki lehet deríteni.

A változás meglehetősen látványos, a pezsgő nemi hormonok a négylábúak hasonlóan összezavarják a papagájt is. Állandó hangulatingadozások jellemzik ezt az időszakot, a madár nyugtalan, ellenségessé is válhat és akár a gazdájára is támadhat az azelőtt kezes, bújós madár. Aki ilyen jelenséget tapasztal, mindenképpen ellenőrizze, hogy papagája nincs-e éppen változó korban.

20190323_064610.jpg

A változások mértéke fajtánként is eltér és ugyanakkor egyedfüggő is. A kezelés módja minden esetben a türelem, el kell fogadni, hogy madarunk a közeledést, közös foglalkozást ebben az időszakban kevésbé vagy akár egyáltalán nem kívánja. A jó hír, hogy ez a problémás első párzási láz nem tart örökké, bár alkalmanként okoz némi maradandó változást is, például a korábban kezes, de a hormonális időszakban csípőssé, vaddá váló papagáj szelídebb énje nem tér vissza önmagától, újra kézre kell szoktatni és nevelgetni kell őt. Ez a folyamat ilyenkor már könnyebben végbe megy, mint a legelső nevelési időszak idején, és a madár újra kezessé válik.

tavaszpapagaj.jpg

Fontos megjegyezni, hogy társaik felé is máshogy viszonyulnak ilyenkor, akár komolyabb verekedések is kialakulhatnak, meggondolandó tehát a szeparáció, hogy ne tegyenek kárt egymásban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr7814734061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása