Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Mit ne egyen a papagáj?

2019/02/26. - írta: AraPapagaj.Hu

bhu-3.jpg

Sokan nem is tudják, mekkora kárt okozhatnak tollas kedvencüknek, ha valamilyen emberi étellel etetik meg őket. Ez a veszély főleg a nagytestű, kezesre nevelt papagájok - arák, jákók és kakaduk - esetében fenyeget, mert ők hajlamosak az épp ebédjét vagy vacsoráját fogyasztó gazdához is odamenni és kíváncsiságból belecsippantani az ételébe. Egy ilyen kis szórakozás sajnos jónéhány nagypapagáj életébe került már. Szerencsére rengeteg finom és egészséges zöldség, gyümölcs és magféle létezik, amit etethetünk a madárral. Nézzük sorban, mi az, amit NEM ehet a papagáj. Ezen dolgok egy részét sajnos gond nélkül elfogyasztják, ha eléjük kerülnek, meg fogalmuk sincs róla, hogy ezzel ártanak maguknak.

1, Hagyma, fokhagyma
Kutyákra és macskákra is veszélyes. A különféle feldolgozott, koncentrált formátumok, úgy mint darálékok, krémek akár halálosak is lehetnek.

2, Nadálytő
Májkárosodást okoz

3, Gyümölcsmagok
A papagáj a legtöbb gyümölcsöt megeheti és meg is eszi, a magjuk azonban szinte kivétel nélkül káros neki. Legyen az alma vagy barack, mindent csak kimagozva adjuk oda neki. A narancs, mandarin és hasonlók azért nem veszélyesek, mert ezeket nem eszi meg, csak a levüket szívja ki.

4, Cukor
Hosszú távon emésztőrendszeri problémákat okoz

bhu-2.jpg

5, Növényszár
A paradicsom, paprika vagy a krumpli mind ehetőek, de csak a termés, a szár elfogyasztása a bennük lévő oxalát kristályok miatt egészségtelen

6, Grit vagy kőzúzalék
A kacsáknak és a galamboknak nagy szükségük van gritre a megfelelő emésztéshez, de a papagájok apróra törik a csőrükkel az eleséget, mielőtt lenyelnék, ezért számukra a grit inkább káros.

bhu-1.jpg

7, Gombafélék
Az ember számára káros gombaféléket a papagájokkal sem szabad megetetni.

8, Tejtermékek
A papagájok nem képesek a laktóz megemésztésére, ezért hasmenést kaphatnak tőle.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr6114655273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása