Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Ne félj a papagájtól!

2019/01/24. - írta: AraPapagaj.Hu

A mai, generációk óta az emberrel együtt élő óriás papagájok sokszor kezesbárányként viselkednek, meg lehet fogni, kézbe lehet venni őket, sokszor gyömöszölni, emelgetni és dobálni is hagyják magukat, persze ez utóbbi mutatványokhoz azért már komoly tapasztalat szükséges.

Az arák barátságos természetét az alábbi videó is jól megmutatja, itt teljesen vadon élő példányok mennek oda a panelházak erkélyére egy kis kajáért kuncsorogni és az emberekkel haverkodni. Sokkal bátrabbak a hazai panelházak galambjainál.

Ami nagyon lényeges ezzel a fajta viselkedéssel kapcsolatban, hogy ez egy törékeny állapot, és amivel könnyen el lehet rontani, az a félelem. Az ember kezén vagy vállán ülő papagáj az első időkben felülés előtt finoman megcsípi vagy a csőrével meglöki az emberi kezet vagy vállat, és csak utána megy fel rá. Ez a mozdulat a lakóhelye berendezési tárgyainál, ülőfáknál, rudaknál is előkerül és az oka egyszerű: a madár a célként kinézett hely stabilitását teszteli, azt próbálgatja, hogy biztonsággal rámászhat-e.

img-9ad6f5c61ad817b0ccb96778fb49042c-v.jpg

Ezért nem szabad félni a papagájtól, nem megengedett rángatni a vállat, elrántani a kezet. Aki fél tőle, az inkább ne kísérletezzen ezekkel a dolgokkal addig, amíg nem képes egész biztosan leküzdeni a negatív érzéseket, mert ha a madár egyszer veszélyesként ítél meg egy helyet, arra hosszú ideig emlékezni fog és komoly munka lesz visszaterelni őt a helyes irányba.

20180714_165010.jpg

Amelyik ara fel akar ülni az emberre, az egész biztos nem fogja bántani. A hatalmas karmok fájdalmas sérüléseket tudnak okozni, ha kicsit jobban belemélyeszti az ember kezébe vagy vállába, de bántási szándék emögött sincs, csak kapaszkodni próbál a madár. Érdemes vastagabb ruhában nekifogni a dolognak, később, amikor a papagáj már megtanulja, hogy biztonsággal ülhet a gazdáján, nem fog olyan erővel kapaszkodni.

20180506_134857.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr6014586900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása