Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Diótörő papagáj módra

2018/12/13. - írta: AraPapagaj.Hu

20180529_174427.jpg

Próbáltál már kézzel feltörni egy diót, mandulát vagy mogyorót? A csonthéjas magvak emberi kézzel felnyithatatlanok, összetörhetetlenek, egy kiskalapács és valamilyen kemény alap a minimálisan szükséges eszközök, hogy hozzá tudjunk jutni a héj mögötti finomságokhoz. Ezek a csonthéjasok az óriáspapagájok kedvencei, ők azonban nem mehetnek el a barkácsboltba bevásárolni a feltöréshez szükséges eszközöket. Hatalmas csőrük viszont képes helyettesíteni az ember kezének erejét és még a kalapácsot is, és egyetlen harapással feltörik a diót, mandulát vagy mogyorót.

 

A csonthéjasok terméseit az ara papagájok imádják, és nem is káros nekik, tehát bátran etethetjük velük. Van azért néhány probléma, amire viszont oda kell figyelni.

1, Az eleség nem lehet romlott, férges vagy penészes. Ezt a csonthéjasok esetében felbontás előtt nem tudjuk ellenőrizni, ezért érdemes az újonnan megvásárolt adagból néhányat szúrópróbaszerűen összetörni, és meggyőződni az állapotukról.

2, Pazarlás - az arák állandó problémája. Az óriások sajnos ész nélkül harácsolnak, az összetört diófélék felét egyszerűen eldobják, a másik felét pedig kényelmesen elcsócsálják. Általában fent étkeznek, és az eldobott darabért aztán nem mennek le a földre, így az aranyárban mért eledel fele pocsékba mehet. Az eldobált fél diókat össze kell szedni és vissza kell tenni az etetőbe, így azokat megeszik, de a szennyeződésre nagyon figyelni kell.

3, Egyoldalú táplálkozás. A papagáj reggel a legéhesebb, ilyenkor nem kaphat diót, mert a délutáni vagy esti etetésnél már lehetetlen lesz belediktálni a gyümölcsöt. Márpedig a diófélék önmagukban nem elégítik ki a vitaminok és ásványi agyagok iránti szükségleteket, ezért nagyon fontos a változatos táplálás.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr114476716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.12.16. 01:19:33

Apám fizikai munkát végzett, ő simán fel tudta törni a diót kézzel is. Csak technika és erő kérdése.
süti beállítások módosítása