Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Tarthatjuk kalitkában?

2018/11/14. - írta: AraPapagaj.Hu

Nem! Legalábbis úgy nem, mint a "kicsiket". Aki óriáspapagáj tartására vállalkozik, annak tisztában kell lennie az állat igényeivel. Ez nagyjából olyan dolog, mint amikor valaki panelban tartja a vizsláját, napi kétszer 10 percre leviszi (jó esetben), aztán létezzen az állat az igényei kielégítése nélkül, ahogy tud. Sajnos a vizsla-panel párosítás ugyanúgy létezik a valóságban, mint az ara papagáj-kalitka. Pedig az állat szempontjából katasztrofális mind a kettő.

bloghu-papagaj-tartasa-kalitkaban-1.jpg

bloghu-papagaj-tartasa-kalitkaban-3.jpg

A kalitkás tartás ezeknél a hatalmas szárnyasoknál csak akkor működik, ha kedvükre kijöhetnek, nincsenek bezárva. Így a kalitka pihenő-és táplálkozóhely számukra, nem börtön.

Az arák ingerigénye hatalmas. Egy kis helyre bezsúfolva ezt az ingermennyiséget nem kapják meg, a kalitkát börtönnek érzik, a mozgás nehézkes nekik, ez pedig már középtávon depressziót és ingerlékenységet szül. Nem is beszélve az arák tartásához feltétlenül szükséges társ meglétéről, ami már végképp elképzelhetetlen kalitkás környezetben.

bloghu-papagaj-tartasa-kalitkaban-2.jpg

A helyes tartási mód a madárszoba vagy az óriáskalitka, idegen nevén volier. Ez utóbbi egy vaskeretre szerelt rácsháló, mindez hatalmas méretben, többméteres hosszban és minimum 1.5 méteres szélességben kivitelezve. Ez is egy kvázi kalitka, de a mérete miatt már egészen más kaliber, a madár kisebb repüléseket is elvégezhet benne és a mozgása teljesen akadálymentes. Megfelelő méretben ebben már ketten is elférnek úgy is, hogy nem akadályozzák egymást és megvalósul a lényeges privát szféra is. A papagájszoba a lakás egy különálló helysége, ez a legszerencsésebb tartási mód mert a klíma különválasztható a lakás többi részétől és saját pára- illetve hőmérsékleti értékekkel rendelkezhet, ami nagyon fontos ezeknek a madaraknak.

Kell egy nyugodt kis sarok, ahová félre tud vonulni a többiek nélkül

bloghu-papagaj-tartasa-kalitkaban-4.jpg

Összefoglalva tehát: a kalitkás tartás megfelelő a kistestű papagájoknak. A nagyoknál el kell felejteni, mert csak szenvedést okozunk vele a papagájnak.

bloghu-papagaj-tartasa-kalitkaban-5.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr7914371383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása