Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Mennyit repül az óriáspapagáj?

2018/08/16. - írta: AraPapagaj.Hu

A kérdés elsőre akár evidensnek is tűnthet - madár, tehát repül, amennyit csak lehet. A kisebb testű fajtársakra ez igaz is lehet, de az óriásoknál, vagyis a 80-100 cm, 1-1.5 kg közötti paraméterekkel rendelkező papagájoknál ez a dolog közel sem olyan egyértelmű.

A dzsungelből történt kiragadásuk óta ezek a madarak nagyon sokat változtak. Ma már több él belőlük (kvázi) fogságban, háziasítva, mint a vadonban (arról persze sokat lehetne vitatkozni, hogy ez mennyire jó vagy rossz). Jelentős részüket nagy méretű kalitkákban tartják, ahol semmiféle lehetőségük nincs a repülésre. Persze a jó gazda tudja, hogy mennyire fontos rendszeresen kiengednie az így tartott arapapagájt, ezért naponta ki is nyitja a kalitka ajtaját. De ilyenkor is sokszor előfordul, hogy a madár kimászik, csapkod a szárnyával, megtornáztatja, aztán inkább "gyalogosan" tesz felfedezőutat a lakásban. Esetleg a földről visszarepül a kalitka tetejére, majd onnan begyalogol-bemászik, hogy ehessen.

papagaj-betegsegek-a-szalmonella-3.jpg

Ezek a madarak tehát lustábbak kistestű fajtársaiknál. Ami egy nagy élmény a gazda számára, ha sikerül megtanítani kedvencét a kézre repülésre. Ezek rövidtávú, lakásban is kivitelezhető repülések. Egy idő után a papagáj kiismeri a lakhelyét és megtanulja, megjegyzi azokat a "légi folyosókat", ahol akadálymentesen végigsuhanhat.

A kerti volierben, madárházakban tartott aráknál sem ritka jelenség, hogy a lehetőséghez képest keveset repülnek, bár a hely megvolna hozzá, ők inkább mászással közlekednek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr7114184311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása