Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Ha megszökött a papagáj

2018/06/28. - írta: AraPapagaj.Hu

Minden madaras gazda rémálma, hogy a kedvence megszökik. A jelenségnek talán nem is megfelelő név a szökés, hiszen az embernél tartott papagáj nem érzi magát fogságban, generációk óta a kalitka valamilyen formájában él, szinte már a génjeiben hordozza, hogy a kalitka az otthona és az ember a gazdája. A madár kirepülése sem a szabadságvágy miatt történik elsősorban, hanem sokkal inkább valamilyen baleset vagy ijedtség következménye.

A papagájokat klasszikusan 3 féle módon szokták tartani: kalitkában, röpdében, mely lehet szobában vagy a szabadban, valamint madárszobában, esetleg madárházban. A kirepüléshez általában több szerencsétlen tényező együttállása szükségeltetik, a madár unalmában lyukat rág a lakhelye gyengébb részeire (hihetetlen tehetségük van észrevenni egy gyengébb forrasztást vagy egy fa tartórúd elöregedő pontját), a gazda pedig figyelmetlen, nyitva hagyja az ajtót, ablakot. A papagáj rendkívül kíváncsi madár, és mivel legtöbbjük elég jó repülő, hamar elillannak a legkisebb résen is.

20170820_174149.jpg

A megszokott környezetén kívülre került papagájon hamar eluralkodik a pánik és emiatt nem ritkán messzire elrepül. Tudni kell, hogy ezeknek a madaraknak a szabadban a túlélési esélye igen csekély. Az élelmet nem tudják megszerezni maguknak és nincsenek felkészülve a rájuk leselkedő számtalan veszélyre sem - kutyák, macskák, autók, tereptárgyak. A legjobban az jór, amelyik berepül egy házba vagy lakásba, ahol befogadják, vagy valamilyen csoda folytán visszaadják a gazdájának. Nem ritka, hogy a szökött papagáj olyan helyen köt ki, ahol vele megegyező vagy hasonló fajta papagájokat tartanak, és a hangjuk odavonzza a szökevényt.

Ezt a fajta bajt leginkább csak megelőzni lehet, odafigyeléssel. Természetesen érdemes a szökevényt üldözőbe venni, ha leszáll valahol, van esély a megszokott kalitkájával és eleségével lecsalogatni és befogni. Ha ez nem sikerül, lehet próbálkozni az interneten is, vannak kimondottan szökött és befogott papagájokról szóló közösségi oldalak, fórumfelületek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr6814079063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása