Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Ne félj a papagájtól!

2019/01/24. - írta: AraPapagaj.Hu

A mai, generációk óta az emberrel együtt élő óriás papagájok sokszor kezesbárányként viselkednek, meg lehet fogni, kézbe lehet venni őket, sokszor gyömöszölni, emelgetni és dobálni is hagyják magukat, persze ez utóbbi mutatványokhoz azért már komoly tapasztalat szükséges.

Az arák barátságos természetét az alábbi videó is jól megmutatja, itt teljesen vadon élő példányok mennek oda a panelházak erkélyére egy kis kajáért kuncsorogni és az emberekkel haverkodni. Sokkal bátrabbak a hazai panelházak galambjainál.

Ami nagyon lényeges ezzel a fajta viselkedéssel kapcsolatban, hogy ez egy törékeny állapot, és amivel könnyen el lehet rontani, az a félelem. Az ember kezén vagy vállán ülő papagáj az első időkben felülés előtt finoman megcsípi vagy a csőrével meglöki az emberi kezet vagy vállat, és csak utána megy fel rá. Ez a mozdulat a lakóhelye berendezési tárgyainál, ülőfáknál, rudaknál is előkerül és az oka egyszerű: a madár a célként kinézett hely stabilitását teszteli, azt próbálgatja, hogy biztonsággal rámászhat-e.

img-9ad6f5c61ad817b0ccb96778fb49042c-v.jpg

Ezért nem szabad félni a papagájtól, nem megengedett rángatni a vállat, elrántani a kezet. Aki fél tőle, az inkább ne kísérletezzen ezekkel a dolgokkal addig, amíg nem képes egész biztosan leküzdeni a negatív érzéseket, mert ha a madár egyszer veszélyesként ítél meg egy helyet, arra hosszú ideig emlékezni fog és komoly munka lesz visszaterelni őt a helyes irányba.

20180714_165010.jpg

Amelyik ara fel akar ülni az emberre, az egész biztos nem fogja bántani. A hatalmas karmok fájdalmas sérüléseket tudnak okozni, ha kicsit jobban belemélyeszti az ember kezébe vagy vállába, de bántási szándék emögött sincs, csak kapaszkodni próbál a madár. Érdemes vastagabb ruhában nekifogni a dolognak, később, amikor a papagáj már megtanulja, hogy biztonsággal ülhet a gazdáján, nem fog olyan erővel kapaszkodni.

20180506_134857.jpg

Szólj hozzá!

Karácsonyra papagájt? NE!

2018/12/20. - írta: AraPapagaj.Hu

Ajándékot találni szeretteinknek sosem egyszerű. A nagy kitalálósdiban jó ötletnek tűnhet egy szárnyas házikedvenc beszerzése, mert az olyan aranyos, bizonyára örülni fog neki az ajándékozott. Sajnos az esetek többségében ez ritkán sül el jól. Ahogy a húsvéti ajándék-nyuszinál vagy kiscsirkénél is gyakran megesik, hogy nem válik be és megunják, ugyanez könnyen előfordulhat a papagájjal is.

bhu1.jpg

Lényeges különbség, hogy egy díszmadártól sokkal nehezebb megszabadulni, ha nem vált be. A nyulat, csirkét le az ünnepek után a meggondolatlan ajándékozónak lehetősége van leadni különféle gyűjtőpontokon, de a papagájokkal erre nincs mód. Így meg lehet próbálni rátukmálni valamelyik rokonra, vagy keresni valakit, akinek már vannak papagájai, és megkérni őt, hogy fogadja be. Ez az ember számára kellemetlenség, a papagájnak pedig kifejezett szenvedés. Ezt el kell kerülni, ezért nem szabad papagájt karácsonyi ajándéknak vásárolni.

bhu2.jpg

És van még egy oldala a dolognak. Maga az ajándékozott is elégedetlen lesz, ha egyébként nem vágyott egy papagájra. Az állattartás minden formája igen komoly felelősséggel jár, amire a leendő gazdinak fel kell készülni. A napi etetési és gondozási feladatok mellett a maximálisan szociális papagájokkal alapvető létigényeiken túl is foglalkozni kell: játszani vele, röptetni, szórakozni és szórakoztatni. Papagájtartónak tehát egy kicsit születni is kell, de mindenképpen fel kell rá készülni. Ezért ne tegyünk papagájt a karácsonyfa alá, nem oda való.

(És a meglévőt se engedjük rászállni, mert megsérülhet, erre az ünnepi időszakban kiemelten kell vigyázni, de ez már egy másik történet).

Szólj hozzá!

Diótörő papagáj módra

2018/12/13. - írta: AraPapagaj.Hu

20180529_174427.jpg

Próbáltál már kézzel feltörni egy diót, mandulát vagy mogyorót? A csonthéjas magvak emberi kézzel felnyithatatlanok, összetörhetetlenek, egy kiskalapács és valamilyen kemény alap a minimálisan szükséges eszközök, hogy hozzá tudjunk jutni a héj mögötti finomságokhoz. Ezek a csonthéjasok az óriáspapagájok kedvencei, ők azonban nem mehetnek el a barkácsboltba bevásárolni a feltöréshez szükséges eszközöket. Hatalmas csőrük viszont képes helyettesíteni az ember kezének erejét és még a kalapácsot is, és egyetlen harapással feltörik a diót, mandulát vagy mogyorót.

 

A csonthéjasok terméseit az ara papagájok imádják, és nem is káros nekik, tehát bátran etethetjük velük. Van azért néhány probléma, amire viszont oda kell figyelni.

1, Az eleség nem lehet romlott, férges vagy penészes. Ezt a csonthéjasok esetében felbontás előtt nem tudjuk ellenőrizni, ezért érdemes az újonnan megvásárolt adagból néhányat szúrópróbaszerűen összetörni, és meggyőződni az állapotukról.

2, Pazarlás - az arák állandó problémája. Az óriások sajnos ész nélkül harácsolnak, az összetört diófélék felét egyszerűen eldobják, a másik felét pedig kényelmesen elcsócsálják. Általában fent étkeznek, és az eldobott darabért aztán nem mennek le a földre, így az aranyárban mért eledel fele pocsékba mehet. Az eldobált fél diókat össze kell szedni és vissza kell tenni az etetőbe, így azokat megeszik, de a szennyeződésre nagyon figyelni kell.

3, Egyoldalú táplálkozás. A papagáj reggel a legéhesebb, ilyenkor nem kaphat diót, mert a délutáni vagy esti etetésnél már lehetetlen lesz belediktálni a gyümölcsöt. Márpedig a diófélék önmagukban nem elégítik ki a vitaminok és ásványi agyagok iránti szükségleteket, ezért nagyon fontos a változatos táplálás.

1 komment

Papagájok csapatban, otthon

2018/11/29. - írta: AraPapagaj.Hu

A kisállattartás minden esetben komoly felelősség, legyen szó halról, kutyáról vagy madárról. Az állatnak nincs hétvége vagy pihenőnap, jellegtől függően állandó gondozásra szorul - megetetni mindegyiket kell, levinni, kitakarítani, kialmozni, foglalkozni vele, egyszóval mindig van tennivaló.

papagajok-csapatban-2.jpg

Az óriások helyigénye óriási, de szeretik egymás társaságát

A papagájosok élete annyival nehezebb a többi hobbiállatosnál, hogy az ő kisállatuk a megfelelő mennyiségű és minőségű napi foglalkozás elhanyagolásába belebetegszik. Mivel a papagáj falkaállat, egyszerűen nincs meg magában, kell neki a társaság, és bár abban nem válogat, hogy ez a kompánia "szárnyas" vagy "lábas"-e, a törődést nagyon igényli. De nem nehéz belátni, milyen kevesen tudnak napi szinten több órát foglalkozni a madarukkal, még ha szeretnének is. A szándék pedig a papagájnak kevés, ezért, hogy ne legyen egyedül, a legjobb eleve társsal beszerezni. A több papagáj nem jelent hatványozottan több gondot, egy kicsit több eleség és kicsit több takarítás, de cserébe kedvencünk társaság iránti igénye állandóan ki lesz elégítve, nem lesz kiszolgáltatva a gazdi amúgy is kevés szabadidejének, és ez óriási pozitívum.

papagajok-csapatban-1.jpg

Társban tartani a papagájokat tehát jó megoldás. A hasonlóságra azonban ügyelni kell, azonos, vagy megközelítő méretű és fajú egyedek életterét szabad csak összevonni. Egy ara papagáj akár komolyan meg is sebesíthet egy kis hullámos vagy kecske papagájt, akár játékból is. A jácintkék ara a saját fajtáján kívül minden más szárnyasra halálos fenyegetést jelent óriási csőrével. A nagytestű papagájokat ezért célszerű a saját fajtájukkal párban tartani. A gyakorlat ugyanakkor azt mutatja, hogy a kisebbeknél tökéletesen működik a fajtakeverés. A hullámos, nimfa és kecske csapatok tökéletesen elvannak egymással hosszú távon is egy közös röpdében.

papagajok-csapatban-3.jpg

Na de mi sül ki abból, hogy egy barátságos, de hatalmas szárnyas látogatóba megy kisebb társaihoz? Hát félelem és reszketés a kalitkában!

(A videóban látható helyzetet a véletlen szülte, ne próbáljuk ki otthon!)

Szólj hozzá!

Tarthatjuk kalitkában?

2018/11/14. - írta: AraPapagaj.Hu

Nem! Legalábbis úgy nem, mint a "kicsiket". Aki óriáspapagáj tartására vállalkozik, annak tisztában kell lennie az állat igényeivel. Ez nagyjából olyan dolog, mint amikor valaki panelban tartja a vizsláját, napi kétszer 10 percre leviszi (jó esetben), aztán létezzen az állat az igényei kielégítése nélkül, ahogy tud. Sajnos a vizsla-panel párosítás ugyanúgy létezik a valóságban, mint az ara papagáj-kalitka. Pedig az állat szempontjából katasztrofális mind a kettő.

bloghu-papagaj-tartasa-kalitkaban-1.jpg

bloghu-papagaj-tartasa-kalitkaban-3.jpg

A kalitkás tartás ezeknél a hatalmas szárnyasoknál csak akkor működik, ha kedvükre kijöhetnek, nincsenek bezárva. Így a kalitka pihenő-és táplálkozóhely számukra, nem börtön.

Az arák ingerigénye hatalmas. Egy kis helyre bezsúfolva ezt az ingermennyiséget nem kapják meg, a kalitkát börtönnek érzik, a mozgás nehézkes nekik, ez pedig már középtávon depressziót és ingerlékenységet szül. Nem is beszélve az arák tartásához feltétlenül szükséges társ meglétéről, ami már végképp elképzelhetetlen kalitkás környezetben.

bloghu-papagaj-tartasa-kalitkaban-2.jpg

A helyes tartási mód a madárszoba vagy az óriáskalitka, idegen nevén volier. Ez utóbbi egy vaskeretre szerelt rácsháló, mindez hatalmas méretben, többméteres hosszban és minimum 1.5 méteres szélességben kivitelezve. Ez is egy kvázi kalitka, de a mérete miatt már egészen más kaliber, a madár kisebb repüléseket is elvégezhet benne és a mozgása teljesen akadálymentes. Megfelelő méretben ebben már ketten is elférnek úgy is, hogy nem akadályozzák egymást és megvalósul a lényeges privát szféra is. A papagájszoba a lakás egy különálló helysége, ez a legszerencsésebb tartási mód mert a klíma különválasztható a lakás többi részétől és saját pára- illetve hőmérsékleti értékekkel rendelkezhet, ami nagyon fontos ezeknek a madaraknak.

Kell egy nyugodt kis sarok, ahová félre tud vonulni a többiek nélkül

bloghu-papagaj-tartasa-kalitkaban-4.jpg

Összefoglalva tehát: a kalitkás tartás megfelelő a kistestű papagájoknak. A nagyoknál el kell felejteni, mert csak szenvedést okozunk vele a papagájnak.

bloghu-papagaj-tartasa-kalitkaban-5.jpg

Szólj hozzá!

Mennyibe kerül?

2018/10/18. - írta: AraPapagaj.Hu

Ha létezik az ara papagájokkal kapcsolatos Gyakori Kérdések toplista, egész biztos ez a kérdés áll az első helyen. Teljesen természetes emberi reakció ez, ha meglátunk egy drága sportautót vagy egyedi ékszert, nagyjából ugyanez lesz az első gondolatunk. Az egzotikus madárvilág non plus ultra tagjáról is elég természetes, hogy az egyébként nem is olyan velőtrázó vásárlási költség ugrik be elsőnek.

Maszatolás helyett álljon itt elsőnek egy kézzelfogható konkrétum. Egy 1 éves, egészséges, megfelelően papírozott kék-sárga ara papagáj ára nagyjából 300-350.000 Ft. Ennél nagyságrendekkel olcsóbb madarat nem szabad megvásárolni, mert ott valami probléma van a háttérben (életképtelen, beltenyészett, esetleg beteg madarat akarnak ránk sózni, vagy a papírok nincsenek rendben, szökésből befogott, esetleg lopott a madár, stb).

Kék-sárga ara:

kek-sarga-ara-papagaj.jpg

Ara papagájból sokféle van, a kék-sárga a leggyakoribb Magyarországon belül, de a teljes lista hosszú. Szintén itthon beszerezhető fajta a zöldszárnyú ara, ő félmillió forint körül mozog, valamint a nagy katonaara, bár belőle már melósabb szerezni és az ára is 650.000 Ft körül alakul. Minden másért külföldre kell menni, amiben az internet adta lehetőségek komoly segítséget nyújtanak. Az igazi egzotikum zsebbe nyúlós, egy jácint aráért több (4-6) millió forintot is elkérnek az európai piacon és ugyanez vonatkozik az arakakadura papagájra is.

Zöldszárnyú ara:

zoldszarnyu-ara-papagaj.jpg

És minél ritkább óriáspapagájt nézünk ki, annál nehezebb lesz beszerezni. mert általában a születés után kicsivel már lefoglalják őket a vevők. Nagyon fiatalon, alig életképesen persze nem szabad elhozni, az ideális kor 1 év körül van, olyankor már egyértelmű, hogy egészséges és önálló lesz-e.

Arakakadu:

ara-kakadu.jpg

Összességében nagyjából 5-6 olyan tenyésztelep létezik az országon belül, ahol arákkal is foglalkoznak, de csak a 2 "egyszerűbb" típussal. A ritka fajokért Franciaországba vagy Németországba kell elmenni, illetve megvehetőek az USA-ból és Afrikából is, további horribilis szállítási díjak mellett.

Szólj hozzá!

Beszél a papagáj!

2018/09/27. - írta: AraPapagaj.Hu

A papagájok beszédkészsége egy igazi legenda. Rengeteg sztereotípia és történet kering róla, van amelyiknek több, van amelyiknek kevesebb az alapja. Egy biztos: a papagájok kiváló hangutánzó képességgel rendelkeznek és ez nagyon sokszor az emberi beszéd teljesen élethű utánzásában jelentkezik. Az okosabb fajok, és az ara papagáj ilyen, az egyes szavakat, sőt mondatokat képesek szituációkhoz társítani és a megfelelő időben, helyzetben mondani őket. Sok helyen hallani a témában, hogy a hím papagájok könnyebben megtanulnak beszélni, és ez talán igaz is. Ami viszont biztos igaz, hogy az egyedülálló madár jobban tanítható (bár az egyedüli papagáj tartása nem ajánlott, jobb, ha van neki társa, beszélni úgy is megtanul és nem lesz depressziós a sok egyedülléttől).

 

A papagájok sok mindent maguktól is eltanulnak, különösen a nagytestűek. Az arák, jákók esetében egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a papagáj tanítás nélkül, autodidakta módon megjegyez szavakat, és egyszer csak kitör belőle a tudás és beszélni kezd. Tudatos tanítás esetében célszerű olyan szavakkal kezdeni, amiket a madár a saját nyelvén beszélve is majdnem kimond. Az aráknál például a jellegzetes "aaaa-raaa" szóból nagyon könnyen megtanítható kezdésnek a "hello". A hullámos papagáj esetében egy a varázsszó a "gyuri", amit a saját nyelvükön beszélve is rengetegszer majdnem kimondanak minden nap.

20171019_184431.jpg

A tanítási folyamat során célszerű a kimondott szót eseményhez kötni, például amikor belépünk a helységbe, ahol a papagáj van, mehet neki egy "hello", ezzel megtanítjuk köszönni. Bizonyos zajok, például a porszívó vagy a hajszárító, képesek beszédre ingerelni az arákat, érdemes tehát fülelni, amikor ezeket a berendezéseket használjuk. A beszédtanítás sok időbe telik és a siker sohasem garantált. Ha több papagájt tartunk, van rá esély, hogy a legokosabb tőlünk tanul meg szavakat, amiket aztán ismételget és így megtanítja rá a többieket is.

20171023_162646-1.jpg

Szólj hozzá!

A gyümölcsimádó ara papagáj

2018/08/30. - írta: AraPapagaj.Hu

Az óriáspapagáj nagyon szívesen fogyaszt édes gyümölcsöt. Persze ez az eledel nem tudja felvenni a versenyt az abszolút kedvenc csonthéjasokkal, úgy mint dió, mandula, mogyoró, napraforgómag, de az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen. Ezért reggel érdemes felkínálni a madárnak, méghozzá úgy, hogy csak ezt adjuk neki. Mivel reggel éhes igazán, ha sikerül eltalálni az ízlését, egész biztos meg fogja enni a gyümölcsöt.

papagaj-gyumolcseves-4.jpg

Az ízlését? Igen, a papagájok is válogatnak, nem esznek meg akármilyen gyümölcsöt és az azonos fajtán belüli egyedek gusztusa is teljesen eltérő lehet, ezért nincsenek általános igazságok. Sőt, az ara papagáj önmagához képest is válogat, amit egyszer jóízűen megeszik, legközelebb rá se néz, vagy fordítva. Fontos tehát kiismerni madarunk ízlésvilágát és annak megfelelő gyümölcsökkel kínálni őt, mert az ezekben lévő vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok rendkívül fontosak nekik.

papagaj-gyumolcseves-2.jpg

A felkínált gyümölcs friss legyen és mindig nagyon alaposan mossuk meg. Legjobb a bio vagy a házi termesztés, amiről biztosan tudjuk, hogy sose látott vegyszert. A gyümölcsöt mindig magtalanítani kell. A dús lével rendelkező gyümölcsöket nem megeszik, hanem kiszopogatják belőlük az édes levet, tehát ha ilyen jelenséget tapasztalunk a madaraknál, az teljesen normális.

Az ara papagájok favoritjai: dinnye, szőlő, alma, eper, mandarin, narancs, banán.

Szólj hozzá!

Mennyit repül az óriáspapagáj?

2018/08/16. - írta: AraPapagaj.Hu

A kérdés elsőre akár evidensnek is tűnthet - madár, tehát repül, amennyit csak lehet. A kisebb testű fajtársakra ez igaz is lehet, de az óriásoknál, vagyis a 80-100 cm, 1-1.5 kg közötti paraméterekkel rendelkező papagájoknál ez a dolog közel sem olyan egyértelmű.

A dzsungelből történt kiragadásuk óta ezek a madarak nagyon sokat változtak. Ma már több él belőlük (kvázi) fogságban, háziasítva, mint a vadonban (arról persze sokat lehetne vitatkozni, hogy ez mennyire jó vagy rossz). Jelentős részüket nagy méretű kalitkákban tartják, ahol semmiféle lehetőségük nincs a repülésre. Persze a jó gazda tudja, hogy mennyire fontos rendszeresen kiengednie az így tartott arapapagájt, ezért naponta ki is nyitja a kalitka ajtaját. De ilyenkor is sokszor előfordul, hogy a madár kimászik, csapkod a szárnyával, megtornáztatja, aztán inkább "gyalogosan" tesz felfedezőutat a lakásban. Esetleg a földről visszarepül a kalitka tetejére, majd onnan begyalogol-bemászik, hogy ehessen.

papagaj-betegsegek-a-szalmonella-3.jpg

Ezek a madarak tehát lustábbak kistestű fajtársaiknál. Ami egy nagy élmény a gazda számára, ha sikerül megtanítani kedvencét a kézre repülésre. Ezek rövidtávú, lakásban is kivitelezhető repülések. Egy idő után a papagáj kiismeri a lakhelyét és megtanulja, megjegyzi azokat a "légi folyosókat", ahol akadálymentesen végigsuhanhat.

A kerti volierben, madárházakban tartott aráknál sem ritka jelenség, hogy a lehetőséghez képest keveset repülnek, bár a hely megvolna hozzá, ők inkább mászással közlekednek.

Szólj hozzá!

Az óriáspapagáj csőre

2018/07/19. - írta: AraPapagaj.Hu

Aki először látja az óriáspapagájt, egész biztos félni fog tőle. Az ijedtség természetes és (részben) még jogos is. Ebben a hatalmas csőrben óriási erő lakozik: különösebb küzdés nélkül nyitja fel az emberi kéz számára feltörhetetlen csonthéjasokat, a diót, a mogyorót, a mandulát. A fából készült játékokak napok alatt forgácsolja szét, és ha hozzáfér, kibontja még a vakolatot is és szétrágja a téglát. Persze, az ara papagáj szerencsére nem egér, vagy másmilyen rágcsáló, ezért az ilyesfajta pusztítás nem mindennapos.

az_oriaspapagaj_csore-1.jpg

Visszatérve az ember-madár kapcsolatra, aki életében első alkalommal pillantja meg ezt az erőt sugárzó óriást, szinte egész biztos az lesz az első gondolata, hogy mekkorát tudna csípni belé. És ez igaz is, de a jó hír, hogy az óriáspapagáj nem sas vagy vércse, itt egy rendkívül barátságos és generációk óta emberhez szokott állatról van szó (szomorú vagy sem, de tény, hogy mára már több született és több is él belőlük fogságban, mint szabadon).

az_oriaspapagaj_csore-2.jpg

Az ara papagáj alapvetően békés és szelíd (sok múlik persze a neveltetésen, amelyiket emberek etettek újszülött korában, azt össze-vissza lehet fogdosni felnőttként is, nem fog ellenkezni). Támadni csak akkor fog, ha veszélyben érzi magát. Ezt legkönnyebben hirtelen, kapkodó mozdulatokkal lehet elérni, ezért ezeket mindenképpen kerüljük. Tudni kell, hogy ők mindent elsősorban a csőrükkel vizsgálnak meg, ezért ha hozzáér az ember kezéshez, az csak a legritkább esetben történik bántó szándékkal, és ha nem kapkodunk és nem rántjuk el (mivel nagyon okos, ezt meg is jegyzi), akkor könnyen ki tud alakulni a bizalom. Általában a hatalmas csőrrel nagyon finoman tapogatja végig az embert, kíváncsiságon kívül nincs is benne más.

az_oriaspapagaj_csore-3.jpg

az_oriaspapagaj_csore-4.jpg

2 komment