Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Papagájok a karácsonyi ebédnél

2021/11/12. - írta: AraPapagaj.Hu

papagajok-karacsony-1.jpg

Forró kávé, egy pulyka, zöldbab, gesztenyetöltelék, sült burgonya, burgonyapüré mártással, áfonyaszósz, frissen sütött ,forró zsemle, darált húsos pite és tejszínhab. Kelj korán, és először igyál erős kávét, mert hosszú nap lesz! - szoktam mondani magamnak ilyenkor, és persze a férjemnek is. Ilyenkor sokszor tanácsolom neki és a többi családtagnak nap közben, hogy feküdjenek le egy kicsit, vagy menjenek sétálni. Mindent egyedül fogok csinálni.

papagajok-karacsony-3.jpg

papagajok-karacsony-2.jpg

Csakhogy így nagyon magányos a konyha, szóval miért is ne... és behozom a három házi madarat a madárszobából (ahol elvileg élniük és ilyenkor lenniük kellene), hogy társaságot nyújtsanak nekem. Hozd be a madarakat, és szórd szét őket a konyhában, hogy megfigyelhesd, mi történik - mondom ilyenkor magamnak. Totya és Pubi, az afrikai szürkék egy majomdió után nyomoznak. Ők már idősebbek, okosabbak, és megértik, hogy "Szállj le rólam". Panni, a kék-sárga ara még csak kétéves. Többet ért már, mint amennyire mutatja. Ez gyerekjáték lesz.

papagajok-karacsony-4.jpg

Amire persze nagyon kell figyelni ilyenkor, hogy a papagájok ne koszoljanak össze semmit és ne is egyenek olyat, ami nem tesz jót nekik. Ezért néha el kell távolítani valamelyiket a konyhapultról, és vissza kell tenni az ülőkére. A tölteléket tegnap este készítették el a lányomék. Vedd ki a hűtőből, de közben tedd félre a papagájt a töltelékes tál széléről, és helyezd vissza az ülőkére. Helyezd a töltött pulykát a konyhapulton lévő sütőtálba, de előtt vedd ki belőle Totyát és szedd le a serpenyő széléről a másik madarat, és tedd is vissza az ülőfára. Igyál még egy csésze kávét - ez talán megnyugtatja az idegeket. Hát így telik nálunk az ünnepi készülődés, nemsokára megint.

 

Szólj hozzá!

Zoonózis: mit kell tudnia a gazdinak?

2021/04/06. - írta: AraPapagaj.Hu

A zoonózis egy kedves hangzású, ám borzalmas jelentéssel bíró szó: az állatoktól az emberekre átterjedő betegségek gyűjtőneve. A jelenlegi is tomboló koronavírus idején a fogalom már jóval többek számára ismert, mint azelőtt. A papagájláz néven ismert pszittakózis is egy ilyen zoonózisos betegség, amely madaraktól átjuthat hozzánk, gazdikra is. Szóval mi is ez? Mennyire komoly? Hogyan tudjuk megakadályozni? Kezdjuk a rossz hírekkel. Madarakon, nem megfelelően vagy későn kezelve végzetes lehet, és ugyanez a helyzet az ember esetén is. A jó hír az, hogy ez nem egy gyakori betegség.

psittacosis-3.jpg

Az Egyesült Királyságban évente legfeljebb 50 emberi esetet jelentettek az elmúlt években. A fertőzés terjedése elleni óvintézkedések általában eredményesek, és mivel az óvintézkedések alapja a megfelelő higiénia megkövetelése, ezért közvetetten a papagájápolás egyéb szempontjainak is kedveznek. Valójában ettől függetlenül is mindig a lehető legjobb higiénia elérésére kell törekedni, ami csak lehetséges, a papagájláz elkerülése már csak ennek a hozzáállásnak egy pozitív következménye.

psittacosis-2.jpg

A beltéri, lakásban vagy madárházban tartott papagájok valószínűleg nem, vagy csak minimálisan érintkeznek baktériumokkal. De itt van néhány tény és irányelv arra a ritka esetre, amikor ez mégis előfordul. A papagájlázat okozó baktériumok különböző törzsekkel rendelkeznek, a leggyakoribb Chlamydia psittaci néven ismert. De nemcsak a papagájok (psittacének) képesek továbbadni a baktériumokat, hanem más madarak, galambok, kacsák, pulykák is. Ezért a kint tartott papagájok esetében:

psittacosis-1.jpg

1, kerülni kell a találkozásuk lehetőségét más madárfajokkal
2, ha baromfit is tartunk mellettük, nem szabad ugyanabban a cipőben közlekedni az élőhelyek között és kezet is kell mosni, mielőtt átmegyünk
3, távozáskor is mindig kezet kell mosni
4, a takarmányt nem szabad olyan helyen hagyni, ahol vad madarak is hozzáférhetnek

Szólj hozzá!

Így barátkozz a papagájjal!

2020/12/12. - írta: AraPapagaj.Hu

Ha te is úgy rajongsz a papagájokért, mint én, akkor már várod azokat a pillanatokat, amikor új papagáj-barátra tehetsz szert. A kutyával vagy macskával ellentétben, amelyek azonnal reagálnak egy új emberre, a madarak néha egy kis erőfeszítést igényelhetnek részünkről. Néha meglehetősen idegesek lesznek egy idegen felbukkanásától. Íme néhány dolog, amit megtehetsz, hogy könnyebben elfogadtasd és megszerettesd magad, amikor megismersz egy új papagájt.

igy-baratkozz-a-papagajjal-1.jpg

1. Adj elegendő helyet a madárnak: bár nagyon csábító, de próbálj meg nem túl közel menni hozzá. Adj neki egy kis időt, hogy megszokja, hogy te is bent vagy ugyanabban a szobában. Miután nyugodtnak és kényelmesnek látszik, kissé közelebb léphetsz hozzá.

igy-baratkozz-a-papagajjal-2.jpg

2. Lassan haladj: a madarak megijedhetnek, ha az emberek túl gyorsan mozognak. Nem akarhatod megijeszteni a leendő jóbarátodat.

3. Megközelítés elölről: ügyelj arra, hogy mindig úgy közelítsd meg a papagájt, hogy könnyen észrevegyen. Sok madár nem szereti, ha valaki mozog mögötte - nem szabad elfelejteni, hogy zsákmányállatok.

igy-baratkozz-a-papagajjal-3.jpg

4. Mutass neki valami különlegeset: mielőtt közelebb sétálsz a papagájhoz, érdemes egy csemegét, papagájjátékot vagy más különlegeset magadhoz venni, így pozitív lesz a fogadtatás. Kérdezd meg azokat az embereket, akik ismerik a madarat, hogy mi tetszik neki a legjobban.

igy-baratkozz-a-papagajjal-4.jpg

5. Figyeld meg a testbeszédét. Amikor mutatsz neki valamilyen különleges csemegét vagy tárgyat, figyeld meg, hogyan reagál a madár. Ha hajlik feléd, és egyre közelebb jön, akkor nagyon szeretné elfogadni az ajándékot. Megmutathatod a madárnak, mit adsz neki, mielőtt túl közel kerülne. Ez növeli a bizalmat.

Szólj hozzá!

Bemutatjuk a Monori Börzét!

2020/10/09. - írta: AraPapagaj.Hu

A monori kisállatbörze nem is olyan régen létezik. Fiatal kora ellenére az indulása óta eltelt alig néhány év alatt Európa egyik legnagyobb és legszínesebb kisállatvásárává nőtte ki magát. A széles kínálatban a mezei állatkedvelő érdeklődő és a hozzáértő, vagy egyenesen profi tenyésztő egyaránt megtalálja amit keres, miközben kitűnően szórakozik.

monori-borze-1.jpg

Az esemény házigazdája a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége. Időközben a rendezvény kinőtte az eredeti helyszínt, és Monoron belül egy nagyobb területre költözött. Szükség is volt erre, a börzére ugyanis rengeteg külföldi vendég is érkezik Szlovákiából, Csehországból és Ukrajnából is, a látogató-és árusszám tehát igencsak magas.

monori-borze-2.jpg

Az eseményt mára egész Európában ismerik és elismerik, a kisállatvásár kategóriában ez a legnagyobb, legnépszerűbb leglátogatottabb, túltesz a nyitrai vásáron is. Az árusok sokszor már előző éjszaka odamennek, hogy jó helyük legyen. És a vendégek is hamar jönnek, hogy a legszebb állatokat nehogy más vigye el.

monori-borze-3.jpg

És hogy milyen állatokat? A patásokon kívül szinte minden van. Papagájból és más díszmadárból is mindig sokfélét árulnak, vannak haszonmadarak és sokféle kisállat. És persze tartozékok, takarmányok és vitaminok szinte minden madárhoz. 2020-ban is lesz még börze, az események konkrét dátumait itt lehet megtalálni.

monori-borze-4.jpg

Szólj hozzá!

Kevésbé közismert papagájeleségek

2020/08/23. - írta: AraPapagaj.Hu

Pálmafélék: tavaly tavasszal volt szerencsénk olyan helyen megfordulni, ahol tíz kilogramm környéki mennyiségben gyűjtöttünk be érett vörös (mint az afrikai szürke papagáj farokvöröse) pálmaféléket, levágva a csúcsukon, és haza is hoztuk őket az amazonok, ara papagájok, nap-papagájok és hasonlóink számára - népes papagájállományunk legtöbb tagja igencsak örült nekik.

ara-palmafelek.jpg

Nem mindegyik, de a fogva tartott papagájok közül azért jónéhányuk szó szerint megőrült a növény olajos külső burka miatt, volt, amelyik naponta ötöt is bevágott belőle napokon keresztül.

ara-manzanillo-aviary-green-macaw-feeding.jpg

A fiókanevelés ideje alatt néhányan inkább nem eszeik ezeket az ételeket a fiatal csibék táplálásának idején, majd később, amikor a csibék elértek a fészekben négy hetes kort, újra enni kezdték őket. ha elfogy, amit hazahoztunk, mindenképp keresni fogok egy online forrást ezekhez az egzotikus növényekhez, mert egyértelmű, hogy a papagájoknak jó, ha valami igazán természeteset kapnak enni. Különösen a nagy ara papagájokról hallottunk történeteket, akik még soha nem láttak ilyen termést, hogy a látványától azonnal fény gyullad a szemükben, annyira vágynak rá, és azonnal megesznek, amennyit csak tudnak, amikor először megkóstolják.

ara-lagyeleseg.jpg

Kávémeggy: be kell vallanom, ez egy kicsit furcsa. Ahogy a kávéfákon nőni kezdenek a gyümölcsök, először a cseresznyére hasonlítanak, semmi közük nincs a későbbi kávébabhoz, amit mi, emberek pirítunk és iszunk, inkább olyanok, mint a miniatűr cseresznyék vagy meggyek, amelyek élénkpirossá válnak a fán. Ennek a húsos pépe különlegesen ízletes, a papagájok pedig imádják szétrágcsálni.

ara-kavemeggy.jpg

A madarak egyike sem fordít figyelmet a kávé bab két belső felére. Érdekes, de ez egyedülálló módon megmutatja, hogy a gyümölcsök érése milyen folyamatokkal jár. Kevesebb táplálékforrás lesz elérhető a madarak számára, ha a szokásos gyümölcsfák termései nélküli etetésen vannak tartva. A vadon élő madarak alternatív étrendforrásként folyamatosan keresik a cseresznyefajtákat.

Szólj hozzá!

A mikrochippelés fontossága

2020/06/04. - írta: AraPapagaj.Hu

Mikrochipjük már nem csak a kutyáknak és a macskáknak lehet, a legtöbb állatorvos gond nélkül meg tudja oldani a feladatot papagájok esetében is, így a megszokott, lábra helyezett madárgyűrű egy sokkal modernebb eszközzel váltható ki. Sok esetben az idő múlásával a gyűrűn lévő számok elhasználódhatnak, és ezáltal azonosítási módszerként használhatatlanná válnak. Az azonosítás ilyen felületes formáját viszonylag könnyű eltávolítani, ha a madarat ellopták.

papagaj-microchip-2.jpg

Ez azért is nagy probléma, mert a CITES kategória alá eső, nagy értékű papagájoknak (arák, kakaduk, jákók) ez a hivatalos azonosítási módja, a gyűrűn lévő szám szerepel a madár papírjain is. Ezzel szemben a mikrochippelés biztonságos, az egyes madarak azonosításának hatékony és állandó eszközei, amelyeket a madár vagy egy ember nehezen módosíthat vagy károsíthat, legyen szó szándékos vagy véletlen károsításról.

papagaj-microchip-1.jpg

Maga a „mikrochip” egy szilikondarab, egy meghatározott számkóddal programozva, réztekerccsel körülvéve, üvegbe burkolva és orvosi szilikonnal bevonva, hogy csökkentsék a migráció és a szöveti reakció kockázatát, amikor beültetik őket. A mikrochipen szereplő számot (amelyet egy adatbázisban tárolnak a tulajdonosok elérhetőségével együtt) egy szkenner olvassa le, amely sok esetben elektronikus jelet bocsát ki a leolvasáshoz, így az egész folyamat anélkül zajlik le, hogy az állatot meg kellene érinteni vagy le kellene fogni. Egy lábgyűrű leolvasása egy nem kezes nagy papagájról ugyanakkor komoly kihívást tud jelenteni.

papagaj-microchip-3.jpg

Az újfajta "mini" mikrochipket, amelyeket ma a madarak túlnyomó részében használunk, egy speciális implantátummal illesztjük be a bal mellüreg izmába, a legtöbb esetben a madár öntudatlan állapotában. Időnként könnyű szedációt javasolnak a pontos elhelyezés biztosítása érdekében, főként 200g-nál könnyebb madarakon, vagy törésből, sérülésből felgyógyult, korábbi betegeken.

Szólj hozzá!

Madárinfluenza a SARS-2 idején

2020/03/31. - írta: AraPapagaj.Hu

A NÉBIH weboldala nemrég írta meg, hogy madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatták ki egy Komárom-Esztergom megyei pulykatartó gazdaságban 2020. márciusában. A fertőzött pulykaállományban nagymértékben megemelkedett az elhullás. A hivatalos eljárás szerint az állományt ilyen esetekben leölik, ez most 53000(!) madarat jelent. Emellett az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását az ország teljes területén. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

pulyka.jpg

Mennyiben érinti ez a jelenség a papagájtartókat?

A média fontos információkat szolgáltat a vírusról, de sok benne a mítosz és a féligazság is, és máig rengeteg a madárinfluenza körül zajló vita. Az influenzavírusoknak négy elsődleges típusa van: A, B, C és D. A vadon élő madarak általában A típusú vírusokat hordoznak, amelyekből több, mint 25 altípus létezik. Néhány ilyen altípus megfertőzhet más fajokat is, beleértve a kutyákat és a lovakat. És bár nem gyakori, hogy a madárinfluenza-vírusok megfertőzik az embereket, de lehetséges. Ez különösen a nagyon fertőző H5N1 altípus esetén igaz.

20200316_114141.jpg

A vírus H5N1 törzse az egyik legsúlyosabb, és halálos lehet mind a madarak, mind az emberek számára. Embereknél a mortalitás 60%. A fertőzött madarak a vírust a nyálukon, a székletükön és a vérükön viszik tovább. A vírus a madár környezetében, a különféle felületeken, etetőkön és itatókon is életben marad, akár hetekig is.

Noha a H5N1-et elsősorban csirkékben és más haszonállatokban diagnosztizálták, gyakorlatilag bármilyen madárban megjelenhet a vírus. Mivel a vándormadarak vírushordozók, a vírus könnyen elterjedhet az egész világon. A madarakat sokszor hamarabb elviszi a betegség, mint ahogy tüneteik lennének, ezért is nagyon veszélyes.

A madárinfluenza és a kedvtelésből tartott madarak

20200319_103250.jpg

A madárinfluenza-fertőzés kockázata nem különösebben magas a háziállatoknál. Két tényező azonban növelheti a kockázatot. Az első kockázati tényező az, ha egy kedvtelésből tartott madár sokat van a szabadban, és így érintkezésbe kerül vadmadarakkal. A kockázat minimalizálása érdekében felügyelet nélkül nem szabad kiengedni a papagájokat erre az időszakra. Ez vonatkozik a kerti röpdékre, kertbe kitett ketrecekre is!

A második kockázati tényező a baromfik és a papagájok egy helyen való tartása. A betegség a csirkeólból a papagájokhoz átmenő gazda csizmáján nagyon könnyen át tud terjedni a társmadarak állományára.

Szólj hozzá!

Kell-e állatorvos?

2020/03/10. - írta: AraPapagaj.Hu

Sok madártartóban csak orvosmentes évek eltelte után merül fel a kérdés: vajon nem kellene-e felülvizsgálatra, oltásra vagy hasonlóra vinni a papagájt? Nem mulasztott-e el valamit? A papagájoknál nincs szükség időszakos orvosi vizsgálatra és oltásokra sem. Sokuk úgy éli le az életét, hogy sose látja orvos. Ennek ellenére aki ara papagájt tart, az jól teszi, ha kialakít egy legalább kontaktszintű kapcsolatot egy állatorvossal.

kell-e-allatorvos-1.jpg

Már csak azért is érdemes egy kicsit előre menekülve keríteni egy orvost, mert egy ilyen madarat baj esetén nagyon macerás elvinni a rendelőbe, ezért szerencsésebb találni valaki olyat, aki házhoz jön (belőlük találni néhányat a neten is). Ők afféle mobil állatorvosok, nem rendelőben dolgoznak, hanem kimennek a megadott címre. Ez viszont egy szelektív dolog, mert közülük nem mindenki vállal egzotikus madarakat, többen "csak" a kutya-macska vonalon mozognak, ergo mindenképpen lesz egy kis kutakodás, mire sikerül találni valakit, aki közel is van, és vállal papagájt. Meg kell őt invitálni egy általános ránézésre, és megbeszélni vele, hogy baj esetén hívható. Ezeket a hatalmas madarakat mindenhogyan kényelmetlen vinni, és a rendelő idegen környezete igen komoly stresszt is okoz nekik, megeshet, hogy rátámadnak az orvosra. Ismerős környezetben ennek kisebb a veszélye.

kell-e-allatorvos-2.jpg

Sokan választják a gyűrűs jelölést helyett-mellett a chippel történő azonosítást, ezt már Magyarországon is el lehet végeztetni (a CITES kategóriák alá eső madarak esetében, mint amilyen az ara papagáj is, a zárt gyűrű kötelező tartozék, chippel nem lehet kiváltatni). Ezt a beavatkozást a legtöbb állatorvos el is tudja végezni.

kell-e-allatorvos-3.jpg

Igazán komoly betegség esetén felmerülhet a kórházi kezelés is, ilyen esetre leginkább a budapesti Exo-Pet rendelő egzotikus részlege van felkészülve, őket érdemes felkeresni. A kisebb időszakos beavatkozások, mint például a körömvágás, háznál is elvégezhetőek (de ezt a legjobb megelőzni azzal, hogy a papagájnak megfelelő mászási lehetőséget biztosítunk, amitől a köröm lekopik, így nem szükséges vágni).

kell-e-allatorvos-4.jpg

Mivel ezek a madarak a természetben zsákmányállatok, génjeikben hordozzák a különféle betegségek elrejtésének képességét, hiszen így javultak a túlélési esélyeik (a ragadozók előszeretettel választják ki a csordából a legyengülteket). Ezt a tulajdonságukat a háziasítás során sem veszítették el, ezért érdemes megtanulni, mik egy egészséges papagáj kinézetének, viselkedésének a tünetei, és ha ezektől eltérőt kezdünk el tapasztalni, szükséges lehet egy állatorvosi vizsgálat.

Szólj hozzá!

Mennyit kell foglalkozni vele?

2020/01/13. - írta: AraPapagaj.Hu

Az óriáspapagájokat fenyegető legveszélyesebb megbetegedés nem szervi eredetű. Az unalom okozta depresszió és az abból bekövetkező tolltépés, öncsonkítás a legtöbb, háznál tartott arára nézve potenciális és gyakran sajnos végzetes kimenetelű fenyegetést jelent. Ezért a címben szereplő kérdésre a válasz, hogy sosem lehet eleget.

tolltepes-ara-papagaj.jpg

Tolltépéses ara - sajnos nem szép látvány, de ez is része a valóságnak.

A természetben az összes papagájfaj, így az ara is hatalmas csapatokban, madárrajokban él. Együtt keresnek táplálékot, együtt mozognak, reggelente együtt kelnek és együtt alszanak el. A kommunikációs kapcsolat is folyamatos. Teljesen életszerűtlen a háziasított tartás esetében sajnos meglehetősen gyakori állapot, hogy a papagáj a nap nagy részét egy kalitkában unatkozva tölti. Ennek nem ritkán az a következménye, hogy a madár depressziós lesz és saját maga ellen fordul, tépni kezdi a tollait ami rengeteg szenvedést okoz neki és hosszabb távon egész biztos bele is pusztul. A saját unalmát mással nem tudja elűzni.

papagajcsapat.jpg

Csapatban tartva szinte kizárt a tolltépés. A természetben sem fordul elő soha, ez se véletlen.

Mivel az arák nagyon intelligens papagájok (a kakadukhoz és a jákókhoz hasonlóan, akiket ez a betegség szintén fenyeget), ezért nem tudnak ingerszegény életmódot folytatni. Ezért nem lehet eleget foglalkozni ezekkel a madarakkal, a napi több órás folyamatos törődés lenne a megfelelő (ebben van papagájoknak való játék, tornáztatás, szobai röptetés, etetés, közös tévézés, kültéri séta madárhámmal felszerelve stb, sokáig lehetne folytatni a sort). Totális tévedés tehát azt hinni, hogy ez a madár elvan a ketrecében egész nap, csak meg kell etetni. Aki így akar óriáspapagájt tartani, az inkább bele se vágjon. Szórakozásra az öregebb papagájoknak is szükségük van. A törődés élethosszig kell tartson.

20191116_075611.jpg

A mindennapi hajtás mellett azonban az esetleges szándék ellenére is csak kevesek tudnak napi több órát a háziállatukkal tölteni. A megoldás a csoportos, azaz minimum 2 példányos tartási mód. Nyugaton már csak ez az engedélyezett, nem szabad óriáspapagájt egymagában tartani, sőt, a légköbmétert és a négyzetmétert is szabályozzák, ahol a papagáj tartható (és ez a szabályzás már itthon is bevezetés alatt van, a www.cites.hu oldalon el lehet olvasni részleteiben is). Ha ketten vannak, az már szinte biztosan megoldja az unatkozás problémáját, mert egymást kiválóan le tudják kötni és megszűnik a kínzó magány. Persze ez dupla vásárlási és fenntartási költséget jelent, de aki ilyen papagájt szeretne az otthonába, az számoljon ezzel.

Szólj hozzá!

Testbeszéd

2019/07/31. - írta: AraPapagaj.Hu

Az állatokkal bizony nem egyszerű szót érteni. A kutyák terén már komoly múltja van a trénerkedésnek, elég csak César Millán kutyakiképző népszerűségére gondolni, aki hamarosan elő is ad nálunk. Örömteli dolog, hogy a papagájok világában is megjelentek az első "viselkedésdoktorok", Michael Sazhin, aki a neten Papagájvarázsló néven nyomul, illetve a szabad repülést népszerűsítő oktató, Chris Biro már egyre népszerűbbek a tengerentúlon.

Idehaza még nem büszkélkedhetünk hasonló sztárokkal, talán Németh Nelli utazó papagájkiállítása az egyetlen, ahol ez nyomokban fellelhető, és idomított ara papagájokkal fotózkodhat a nagyközönség.

dscn7114-696x522.jpg

Szerencsére a nevelés alapjait házilag is el lehet sajátítani, illetve léteznek magyar nyelvű leírások és egészen komoly könyvek is a madárnevelésről. Az egyik legfontosabb, amit meg kell tanulni, és aki ebben ügyesen eligazodik, annak félig már nyert ügye van, az a testbeszéd. Ez a gyakorlatban az érzelmi állapot mozdulatokon, gesztusokon keresztül történő tudatalatti leképezése. Tapasztaltabb gazdik a papagáj arckifejezéséről megmondják, hogy éppen milyen hangulatban van. Aki ezt a gesztusképet megtanulja értelmezni, annak sok kellemetlenségtől sikerül megszabadulnia, nem lesz része például egy jókora papagájcsípésben, mert rossz pillanatban akar madarat simogatni

Az ara papagájoknál egy látványos példa a testbeszédre az arcrész elszíneződése. Ha az ember közeledésére a pofa színe pirosra vált, ajánlatos békén hagyni a madarat, mert szinte biztos, hogy támadni fog. A papagájok hangulata erősen ingadozó, a testbeszéd pedig sokat elárul a pillanatnyi állapotukról. Mivel kifejezetten kezdeményezőek, ezért amelyikük társaságra vágyik, az magától is oda fog menni a gazdájához, vagy legalábbis közeledni fog felé. Az elhúzódás pont az ellenkezőjét jelenti.

20190323_064550.jpg

Mivel mindegyikük egy külön egyéniség, ezért a jelek nagy részét egyedileg kell kitapasztalni. Ami még általános, fajokon átívelő pozitív előjel, az a nyújtózkodás és a tollborzolás utáni megrázkódás, ezek a legtöbb esetben a kíváncsiság és a nyitottság jelei. Az állandóan felborzolt tollak és a félrenéző, elfordított fej ennek ellenkezőjét fejezik ki, ilyenkor a papagáj inkább szeretne egyedül lenni és pihenni.

20180412_160447.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása