Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Papagájszex!

2018/06/21. - írta: AraPapagaj.Hu

A madarak szaporodási szokásairól legtöbbünknek csak a tojás jut eszébe. Pedig a tojásból önmagában legfeljebb csak rántotta lehet, az állatvilág többi szereplőjéhez hasonlóan a fiókát is tartalmazó tojás lerakását meg kell előzze egy párzási esemény, amit bátran nevezhetünk szexuális aktusnak is.

A papagájoknál sincs ez másként. A háznál tartott madarak párzását élőben megfigyelni igen nehéz feladat, mégpedig pszihológiai okokból. Az emberrel a végletekig "jóban lévő" papagájpár esetében, ha a közelükben vagyunk, az felül fogja írni a szaporodási vágyukat, és inkább a gazdival foglalkoznak,neki produkálják magukat. Ha még nem alakult ki feltétlen kötődés, a párzásra készülő madarak biztonságérzete az ember jelenlétével lecsökken, és félbehagyják, amit elkezdtek. Ezért leginkább a kamera kínál megoldást erre a kihívásra, ezen keresztül lehet a legjobban megfigyelni a papagájok viselkedését párzáskor és előtte.

Az emberhez hasonlóan a madaraknál is létezik előjáték, nekik is rá kell hangolódni az aktusra. Az ő esetükben ez egymás etetését jelenti - és ez pontosan megegyezik azzal a módszerrel, ahogy a születendő fiókáikat táplálni fogják.

Az aktus technikai részét a papagájok mérete határozza meg. A kisebb testű kecskepapagáj (kakariki) párzása a baromfiéhoz hasonlít, a hím a tojó hátára állva végzi el a megtermékenyítést. 

A nagytestű és nagysúlyú ara papagájok esetében ezt már máshogy intézte a természet. Talán azért alakult így, mert ezek az állatok a puszta súlyukkal is komoly sérüléseket tudnának okozni egymásnak, így ők a kloákájuk összedörzsölésével szexelnek, ahogy az alábbi videón is látható.

Szólj hozzá!

Ara papagáj, a játékos óriás

2018/05/31. - írta: AraPapagaj.Hu

1-bhu-ara_papagaj.jpg

A Földön élő papagájok közül a legnagyobb az ara. Hatalmas mérete mellé rendkívüli intelligencia társul, ez játékosságában is megmutatkozik. Új gazda vagy új lakóhely esetében ezen tulajdonság kialakulása időigényes, mert egy alapvetően bizalmatlan madárról beszélünk. De ha egyszer kialakul a kötődés és a papagáj társként kezd tekinteni a gazdájára, akkor felszínre kerül játékos énje.

A papagáj alapvetően imádja, ha foglalkoznak vele. Mindegyikük egy külön egyéniség és mindegyiküknek más szórakozás a kedvence, de alapvetően a gazda, a társ mellett érzik jól magukat. Érdekes módon az emberhez való erős kötődés akkor is kialakul és megmarad, ha az arákat párban vagy még nagyobb létszámban tartjuk. A különbség annyi, hogy ilyenkor a madár énképe egészségesebb lesz, határozottabb elképzelés alakul ki benne a saját személyét illetően, hiszen igazi "mintákkal" van körbevéve.

2-bhu-ara_papagaj.jpg

Az ara papagájnak nagyon sok mindent megtaníthatunk. Képes tárgyakat megjegyezni, szituációkat felismerni, viselkedésformákat eltanulni. A leglátványosabb ezek közül a kézre való fellépés, később távolabbról történő felrepülés. A papagáj legnagyobb ellensége az unalom. A gazda feladata ez ellen küzdeni, mert az unatkozó papagáj előbb-utóbb depresszióssá válik és saját maga ellen fordul. A gyógyulás sokszor rettentően nehéz, a lelki betegséget leginkább megelőzni kell. Kulcsfontosságú, hogy a papagáj le tudja kötni magát akkor is, ha nincs ott a gazdája, hogy foglalkozzon vele. Ezért kell a madárnak különféle színes játékokról gondoskodni, amikkel elvan nap közben. Ki kell tapasztalni, hogy melyik papagájnak milyen fajta játék a kedvence. A kötélen, láncon lelógatott, cibálható-rángatható fajátékok, valamint a megmászható hinták szinte mindig beválnak. A színek legyenek élénkek és változatosak, a formák pedig különbözőek. A legjobb alapanyag a fa, mert ezt sokáig tudják rágcsálni és nem lesz bajuk tőle. A kötélből font mászható dolgok, hinták is mindig beválnak. A papagáj a játék során általában elpusztítja, amivel játszik, ezért is fontos őt mindig új dolgokkal ellátni, nehogy a lakás berendezése legyen a szórakozás tárgya.

3-bhu-ara_papagaj.jpg

Szólj hozzá!

Bemutatkozik a papagájok királya

2018/04/21. - írta: AraPapagaj.Hu

Az arapapagáj az európai kontinensen sokak számára egy misztérium. Pedig hazánkban is egyre népszerűbb, tartják és néhányan tenyésztik is ezt a hatalmas madarat. Leginkább a kalózfilmekből ismert a kapitány vagy a matróz vállán ücsörgő sárga-kék arapapagáj, de nemrégiben egy bevásárlóközpont óriásplakátján is feltűnt ugyanez a fajta.

A relative szélesebb ismertség talán annak is betudható, hogy ez a fajta a legolcsóbb, vagyis inkább a legkevésbé drága. Egy fiatal sárga-kék ara 350-500.000 Ft körüli árban már beszerezhető. Persze, ez még "csak" a madár ára, a körítés, vagyis a lakóhely és a kellékek mégegyszer ennyibe kerülhetnek. Mégis egyre többen döntenek úgy, hogy bevállalják egy ilyen egzotikus szépség tartását. Mellette szól a rengeteg szeretet, amit egy ilyen madár adni tud, a rendkívüli intelligenciája, és a szórakoztató, játékos személyisége.Mivel sokáig, 30-60 évig is elélnek, ezért egy ilyen madár akár egész életre szóló társ lehet.

20180330_153519.jpg

És hogy kinek javasolt belevágni a kalandba, amit egy óriáspapagáj jelent? Csakis tapasztalt madárbarátoknak. Első papagájnak az ara kimondottan ellenjavallt, mindenképpen szükséges madaras előélet, valamilyen kisebb testű papagájjal, ez lehet nimfapapagáj, kecskepapagáj vagy hullámos papagáj is. A lényeg, hogy túl legyünk az ember-madár kapcsolat alapjainak megismerésén és legyen valamekkora tapasztalatunk a papagájtartással járó munkáról és felelősségről, mert egyik sem kicsi, és a madár méretével arányosan mindkettő növekszik.

Az óriáspapagájoknak számos egyéb fajtája is létezik, barátságos, jó társ például a zöldszárnyú arapapagáj. Aki ennél is nagyobb egzotikumra vágyik, megpróbálhat beszerezni egy katonaarát vagy akár egy nagy jácintarát, őket viszont már leginkább csak európai piacokon lehet megkapni, forintban mérve többmilliós ráfordítással és a személyiségük is összetettebb, kevésbé szelídek, mint "egyszerűbb" fajtársaik.

Szólj hozzá!