Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Ara papagáj, a játékos óriás

2018/05/31. - írta: AraPapagaj.Hu

1-bhu-ara_papagaj.jpg

A Földön élő papagájok közül a legnagyobb az ara. Hatalmas mérete mellé rendkívüli intelligencia társul, ez játékosságában is megmutatkozik. Új gazda vagy új lakóhely esetében ezen tulajdonság kialakulása időigényes, mert egy alapvetően bizalmatlan madárról beszélünk. De ha egyszer kialakul a kötődés és a papagáj társként kezd tekinteni a gazdájára, akkor felszínre kerül játékos énje.

A papagáj alapvetően imádja, ha foglalkoznak vele. Mindegyikük egy külön egyéniség és mindegyiküknek más szórakozás a kedvence, de alapvetően a gazda, a társ mellett érzik jól magukat. Érdekes módon az emberhez való erős kötődés akkor is kialakul és megmarad, ha az arákat párban vagy még nagyobb létszámban tartjuk. A különbség annyi, hogy ilyenkor a madár énképe egészségesebb lesz, határozottabb elképzelés alakul ki benne a saját személyét illetően, hiszen igazi "mintákkal" van körbevéve.

2-bhu-ara_papagaj.jpg

Az ara papagájnak nagyon sok mindent megtaníthatunk. Képes tárgyakat megjegyezni, szituációkat felismerni, viselkedésformákat eltanulni. A leglátványosabb ezek közül a kézre való fellépés, később távolabbról történő felrepülés. A papagáj legnagyobb ellensége az unalom. A gazda feladata ez ellen küzdeni, mert az unatkozó papagáj előbb-utóbb depresszióssá válik és saját maga ellen fordul. A gyógyulás sokszor rettentően nehéz, a lelki betegséget leginkább megelőzni kell. Kulcsfontosságú, hogy a papagáj le tudja kötni magát akkor is, ha nincs ott a gazdája, hogy foglalkozzon vele. Ezért kell a madárnak különféle színes játékokról gondoskodni, amikkel elvan nap közben. Ki kell tapasztalni, hogy melyik papagájnak milyen fajta játék a kedvence. A kötélen, láncon lelógatott, cibálható-rángatható fajátékok, valamint a megmászható hinták szinte mindig beválnak. A színek legyenek élénkek és változatosak, a formák pedig különbözőek. A legjobb alapanyag a fa, mert ezt sokáig tudják rágcsálni és nem lesz bajuk tőle. A kötélből font mászható dolgok, hinták is mindig beválnak. A papagáj a játék során általában elpusztítja, amivel játszik, ezért is fontos őt mindig új dolgokkal ellátni, nehogy a lakás berendezése legyen a szórakozás tárgya.

3-bhu-ara_papagaj.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr5114014638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása