Bemutatjuk az arapapagájt, a papagájok királyát

Bemutatkozik a papagájok királya

2018/04/21. - írta: AraPapagaj.Hu

Az arapapagáj az európai kontinensen sokak számára egy misztérium. Pedig hazánkban is egyre népszerűbb, tartják és néhányan tenyésztik is ezt a hatalmas madarat. Leginkább a kalózfilmekből ismert a kapitány vagy a matróz vállán ücsörgő sárga-kék arapapagáj, de nemrégiben egy bevásárlóközpont óriásplakátján is feltűnt ugyanez a fajta.

A relative szélesebb ismertség talán annak is betudható, hogy ez a fajta a legolcsóbb, vagyis inkább a legkevésbé drága. Egy fiatal sárga-kék ara 350-500.000 Ft körüli árban már beszerezhető. Persze, ez még "csak" a madár ára, a körítés, vagyis a lakóhely és a kellékek mégegyszer ennyibe kerülhetnek. Mégis egyre többen döntenek úgy, hogy bevállalják egy ilyen egzotikus szépség tartását. Mellette szól a rengeteg szeretet, amit egy ilyen madár adni tud, a rendkívüli intelligenciája, és a szórakoztató, játékos személyisége.Mivel sokáig, 30-60 évig is elélnek, ezért egy ilyen madár akár egész életre szóló társ lehet.

20180330_153519.jpg

És hogy kinek javasolt belevágni a kalandba, amit egy óriáspapagáj jelent? Csakis tapasztalt madárbarátoknak. Első papagájnak az ara kimondottan ellenjavallt, mindenképpen szükséges madaras előélet, valamilyen kisebb testű papagájjal, ez lehet nimfapapagáj, kecskepapagáj vagy hullámos papagáj is. A lényeg, hogy túl legyünk az ember-madár kapcsolat alapjainak megismerésén és legyen valamekkora tapasztalatunk a papagájtartással járó munkáról és felelősségről, mert egyik sem kicsi, és a madár méretével arányosan mindkettő növekszik.

Az óriáspapagájoknak számos egyéb fajtája is létezik, barátságos, jó társ például a zöldszárnyú arapapagáj. Aki ennél is nagyobb egzotikumra vágyik, megpróbálhat beszerezni egy katonaarát vagy akár egy nagy jácintarát, őket viszont már leginkább csak európai piacokon lehet megkapni, forintban mérve többmilliós ráfordítással és a személyiségük is összetettebb, kevésbé szelídek, mint "egyszerűbb" fajtársaik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr113852974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása